29 Ekim 2018 Pazartesi

Senaryo yazımı konusunda mutlak bilinmesi gerekilenler

Senaryo yazımı konusunda mutlak bilinmesi gerekilenler:

Listeye ve yazıya eklemeler yapmak isteyenler; eyupkaanyoksu@gmail.com adresine mail atabilir veya https://www.instagram.com/eyupkaanyoksu sosyal medya üzerinden mesaj atabilir.

Film çekmek için 3 şey lazımdır: Senaryo, senaryo ve de senaryo".

İyi bir senaryonun temel özellikleri nelerdir: İyi bir senaryonun ilk şartı hikâyenin iyi olmasıdır. Hikâye yöresel olmamalı, sınırları asmalı, tüm dünya insanlarına ulaşmalı. Hikâyenin bir çıkış noktası olmalı. 

Senaryo Yazımından önce Başvurulması Gerekilen Senaryo Kitapları:
Bir Senaryo Yazmak - Michel Chion
Senaryo Yazimi: Sinema ve Televizyon İçin - William Miller
Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği - Turgut Özakman
Senaryo kuramı - Semir Aslanyürek
Senaryo Kitabi Senaryo Yazim Teknikleri ve Öyküleri - Öktem Basol
Senaryo Yazimi - John Costello
Senaryo Nasıl Yazılır - Oğuz Gözen
Diyalog Yazmak: Radyo, TV ve Sinema İçin Diyalog Yazmak - Rib Davis
Sosyal Senaryo ve Replikler Nasıl Yazılır ve Uygylanır? - Seyhun Topbaş

Senaryo Yazım Kuralları:

Senaryoya format olarak baktığımızda ana iki tür görüyoruz;

1- Fransız/İtalyan formatı: Sahne tanımlarının (mekânın, iç/dış çekim, gece gündüz çekimi gibi bilgiler) senaryonun sol kısmında tanımlanırken, o sahnede geçen diyaloglar sağ tarafta yer alır.

2- Amerikan formatı: Sahne tanımlarının sonrasında, o sahnenin diyalogları sayfanın ortasına gelecek şekilde yazılır.

Herhangi bir resim ya da yazı formatlama (koyu yazı, altçizgili) kullanılmaz. 12 boyutunda 'Courier' font kullanılarak dümdüz yazılır. Senaryoda her sayfa 1 dakikayı ifade eder. Yani iki saatlik bir filmin senaryosu 120 sayfadır. Bundan sonraki örneklerde hep filmimizi 120 dakikalık, yani 120 sayfalık bir senaryo gibi düşünelim.

Bir senaryo üç bölümden (giriş, gelişme ve sonuç) ve de sekiz sekanstan oluşmakta. "Giriş" bölümü 30 dakika, 2 sekans; "Gelişme" bölümü 60 dakika, 4 sekans; "Sonuç" bölümü ise yine 30 dakika,2 sekans olarak görülür.


Senaryo Yazım Programları:
CeltX
http://www.celtx.com/download.html

Eğitim
http://www.celtx.com/walkthru/script_ed.html

Celtx bir senaryo yazım programı, kullanışlı, programın Türkçe dil desteği olması ve ücretsiz olması önemli. Program sadece senaryo yazımı için değil bütün proje için tasarlanmış. Yani mekan seçimi, oyuncu seçimi, çekim takvimi gibi bölümleri de var.

Final Draft
http://www.finaldraft.com/

Demo
https://www.finaldraft.com/products/final-draft/download-demo.php

Final Draft Demo
http://media.finaldraft.com/mm_downloads/finaldraft711installer.exe

Kullanma Kılavuzu
http://media.finaldraft.com/mm_downloads/fd7manual.pdf

Eğitim
http://www.finaldraft.com/products/final-draft/

Movie Magic Screenwriter
http://store.write-bros.com/Default.aspx

Download Free Trial
http://store.write-bros.com/products/mms/index.aspx

Demo
http://www.screenplay.com/downloads/windows/demos/mms2000demo_lite.exe

Movie Magic Screenwriter: En azından senaryo yazımını iyice hızlandırıyor ve sayfa formatını kusursuz yapabiliyorsunuz. Programın Türkçe yaması yok. 


Senaryoyu Bölümlere Ayıracak Olursak Eğer:

GİRİŞ BÖLÜMÜ (30 dakika–2 sekans)
Hikâyede ne anlatacağını anlatır. Yaratıcılık ister. Soru sorar. Motivasyonu gösterir. Burada karakter sıradan insandır.

1.Sekans - Karakterin durumu(Aura)
Karakterin rutin hayatında, sıradan olarak neler yapar gösterilir. Seyirciye karakter tanıtılır. Ne zaman yasadığı, kim olduğu verilir. Hatta karakterin herkesten sakladığı gizlerini seyirci öğrenirse bu paylaşım seyirciyi kendini onun yerine koymasını kolaylaştırır. Karakter kendine ait aurası içinde, güvenli ve sıcak bir ortamda hayatını yaşayıp gider. Bunun dışına ancak bir zorlama olursa çıkacaktır. Yarını göremediğimiz anda macera baslar. Karakter için çatışma yaratılır, etkenler huzuru bozmaya baslar. İste karakterin güvenlik duyduğu, sıcaklık duyduğu, mutlu yaşadığı ortam bozulunca 'maceraya çağrı' noktasına gelinir. Motivasyon gösterilir (Eksik parçayı tamamlamak, gurur meselesi yapmak, açlık, emniyet, aşk, en zayıf noktamız olan sevgiliyi ve ailemizi korumak) Bu birinci sekansın sonu olur. (Simdi ne olacak?)

2.Sekans - Motivasyon
Motivasyon gösterilerek problem tanımlanır. Karakter önce gitmemeye ya da olay her ne ise yapmamaya çalışır. Problemler ve bunun sebepleri tanımlanır. Geri dönüsü olmayan noktaya gelip karar verir ve yola çıkar. Burada seçenekleri çoktur ve bunlar arasından bir seçim yapar. Karar vermesiyle hikâye baslar

GELİŞME BÖLÜMÜ (60 dakika–4 sekans)
Hikâyeyi anlatır. Ustalık ister. Aktivasyonu gösterir. Seyirci burada umut ve korku hisseder. Karakter hedefine ulaşsın ister ama ya ulaşamazsa kaygısını taşır.

3. ve 4.Sekanslar - Engeller (Yükselen aksiyon)
Bu iki sekansta engeller ve yükselen aksiyon sonucunca tepe noktasına ulaşılır. Macera iyi gider. Engeller teker teker aşılır ve sanki karakter hedefe ulaşmış gibi gözükür. Sanki film bitecekmiş gibidir. Kötü adam neredeyse yenilmiştir. Karakterin seçeneği teke düşer. Bu tepe noktası filmin yarısı ve de 4.sekansın sonudur.

5. ve 6. Sekanslar - Düşüş
Karakterin iç-dış çatışmaları ve eksik bir tarafı vardır. Mutlu olduğunu sanırız ama değildir. Bu eksik taraf ortaya çıkar. Elde ettiği başarıdan hoşlanmaz ve kendi iç çatışmalarını da çözmelidir. Her şey terse döner. Dibe vurur ve hedefinden en uzak noktada 6. sekans biter.

SONUÇ BÖLÜMÜ (30 dakika–2 sekans)
Hikâyeyi neden anlattığını anlatır. Felsefe ister. Hedefi gösterir.

7. ve 8.Sekanslar - Hedefe kesin ulaşma ve Mutlu son
Bu iki sekansta karakter gelişme bölümünde kazandığı tecrübe ile en son ve çok daha güçlü bir şekilde son savaşa girer ve kazanır. İç problemlerini çözer. Önyargılarını yener. Karakterin yola çıkarkenki hedefi de değişmiş olabilir. Karakter film içerisinde değişime uğrar ve olağanüstü durum içerisinde kendini bulur ve film mutlu sonla biter.





3 yorum:

  1. Eyüp Kaan Yoksu
    Yukarıdaki seneryo nyazım izahatınız için teşekürler.
    bir kaç seneryom var bunları çoktandır derlemesini yapmışım. yani karalamasını yapmışım. ancak seneryolaştırarak yazmak istiyorum. sizin ve inter net ortamında bu konuda bir çok anlatımı ve teknik konuda bilgi veren arkadaşı dinledim ve yazılarını okudum. ancak iş geldi yazım formatına. anladığım kadarıyla türkçe seneryo yazım format diye bir format yok. fıransız ve amerika formatları olduğu belirtmektedir. ancak bunlarde ücretli.
    bunların ücretsiz olanı varmı diye size yazmak istedim. bu konud yardımcı olursanız sevinirim.
    tşekürler sağlıklı günler dileğiyle.
    ibrahim Bukan (05384008330)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Celtx'in ücretsiz versiyonu hala indirilebiliyor. Online versiyonu 2 projete kadar üsretsiz.

      Sil
  2. Eyüp Kaan Yoksu
    Yukarıdaki seneryo nyazım izahatınız için teşekürler.
    bir kaç seneryom var bunları çoktandır derlemesini yapmışım. yani karalamasını yapmışım. ancak seneryolaştırarak yazmak istiyorum. sizin ve inter net ortamında bu konuda bir çok anlatımı ve teknik konuda bilgi veren arkadaşı dinledim ve yazılarını okudum. ancak iş geldi yazım formatına. anladığım kadarıyla türkçe seneryo yazım format diye bir format yok. fıransız ve amerika formatları olduğu belirtmektedir. ancak bunlarde ücretli.
    bunların ücretsiz olanı varmı diye size yazmak istedim. bu konud yardımcı olursanız sevinirim.
    tşekürler sağlıklı günler dileğiyle.
    ibrahim Bukan

    YanıtlaSil